Het belang van het ontharden van water

March 23, 2020 0 Comments

Ik hoor steeds vaker in mijn omgeving dat mensen water ontharden en dat daar veel positieve kanten aan zitten. Ik als leek had geen enkel verstand van waterontharding en liet het een beetje langs me heen gaan. Ik zag er het belang niet van in om een waterontharder te kopen. Totdat ik hoorde dat het wel degelijk belangrijk is om erop te letten.

Laten we eerst eens kijken wat waterontharding precies is. Waterontharders zijn er al sinds jaar en dag. Al rond het begin van de vorige eeuw werd water onthard. In principe is de techniek van het ontharden van water hetzelfde gebleven, alleen een waterontharder heeft meer functies tegenwoordig. Het water wordt meestal met een apparaat onthard waardoor het aantal ionen in het water vermindert. Het ontharden van water helpt bijvoorbeeld bij het opwekken van groene stroom. De hardheid van het Nederlandse water wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Je kan de hoeveelheid calcium en magnesium in water reduceren door natrium toe te voegen aan het water. Natrium trekt calcium en magnesium aan en doet het neerslaan. Dat resulteert uiteindelijk in zachter water.

Eén van de voordelen van het ontharden van water is dat je minder last hebt van calcium resten aan huishoudapparatuur (kalkaanslag). Denk bijvoorbeeld aan kalkresten in de waterkoker of in de vaatwasser. Behalve dat het ontharden van water handig is, is het ook beter voor de gezondheid. Het is namelijk niet goed voor de huid en haren. Bovendien zorgt het er op de lange termijn voor dat waterleidingen kunnen dichtslibben.

Dit heeft mij doen besluiten om een waterontharder te kopen voor in mijn huis. Het is een goede investering, vooral voor de lange termijn. Zodoende heb ik voor de lange termijn geen problemen met het water in huis en bescherm ik mijn gezin ook tegen de negatieve effecten van hard water.

Leave a Reply

Your email address will not be published.