Nieuw gras voor in jouw tuin!

December 10, 2018 0 Comments

Je hebt besloten (of nog niet) je tuin even helemaal te veranderen. Je hebt een aantal opties bekeken en je vindt dat gras toch het beste bij jouw nieuwe tuin gaat passen. Maar hoe gaat dit precies in zijn werking? Ga je graszaad planten of ga je aan de slag met graszoden? Maar, wat zijn graszoden eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan?

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn dunne, lange plakken gras. Deze plakken gras bestaan uit een sterke wortellaag, grond en de grassprieten. Graszoden worden op grote oppervlakten gekweekt. Wanneer de wortels sterk genoeg zijn, na ongeveer 12 maanden, worden de graszoden geoogst. Het is belangrijk dat deze wortels sterk zijn, omdat deze op een andere plek door moeten groeien. De prijs van graszoden varieert per soort graszode, het ene soort is net wat duurder dan de ander. De kosten van graszoden worden ook per m² berekend.

De voordelen van graszoden?

Graszoden laten leggen biedt erg veel voordelen ten opzichte van het planten van graszaad. Als de graszoden gelegd zijn, ligt er gelijk een prachtige grasmat in je tuin. Het gras hoeft niet meer te groeien. Vogels zijn dol op graszaad en kunnen deze gemakkelijk uit de grond pikken, waardoor het gras niet gelijkmatig kan gaan groeien. Door de sterke wortellaag van graszoden, maakt onkruid weinig kans om tot het oppervlak te komen. Dit zorgt ook voor een gelijkmatig en strak gazon. Graszoden kunnen op bijna elke mogelijke manier gesneden worden, waardoor deze in elke vorm van tuinen gelegd kunnen worden.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden?

De leeftijd van graszoden is erg belangrijk als je deze in je tuin laat leggen. Graszoden moeten minimaal 12 maanden gegroeid hebben, zodat ze sterk genoeg zijn om door te kunnen groeien op een andere plek. Vraag dit aan de verkoper. Let op of er geen net in de graszoden verwerkt zit. Dit net zorgt er namelijk voor dat de graszoden dichtgegroeid lijken en dat de verkoper deze minder lang hoeft te laten groeien op zijn land. Controleer de graszoden op onkruid, gezonde graszoden bevatten namelijk geen onkruid. Let ook op de vochtigheid van de grond. Wanneer de graszoden droog zijn, zijn deze niet vers.

Met een grasmaaier zorg je voor het juiste onderhoud van je gras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.