Zonnepanelen op het dak

February 11, 2020 0 Comments

Tegenwoordig zien we op steeds meer daken en bedrijfspanden zonnepanelen liggen. Mensen zien steeds meer de voordelen van het opwekken van energie via je eigen zonnepanelen. Je bent zo milieubewust bezig en kunt je eigen ‘groene’ energie opwekken.

Wat zijn zonnepanelen?

Wat zonnepanelen zijn en hoe ze precies werken leggen we hier uit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Zonnecellen bestaan uit twee lagen waartussen, onder invloed van het zonlicht,  elektrische stroom ontstaat. Een paneel wordt gemaakt van speciaal en natuurlijk materiaal, namelijk silicium. Dit is een soort kiezel wat tot stand komt door een scheikundig proces. De nieuwste zonnepanelen worden ook wel van een soort plastic gemaakt. Deze kunnen onder meer polymeren, quantum-dots en nano antennes bevatten. Dit is een nóg lichter materiaal als silicium. De zonne-energie die vrijkomt uit de zonnecellen wordt opgevangen in een soort meterkast met een omvormer. Een zonnepaneel levert gelijkstroom in een lage spanning. Om deze stroom voor het huishouden te kunnen gebruiken worden de zonnepanelen aangesloten op een omvormer. In deze omvormer wordt gelijkstroom omgezet naar wisselstroom van 230 volt. De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet, waarmee de energie die niet gebruikt wordt kan worden omgeleid naar een energiebedrijf. De elektriciteitsmeter kan teruglopen als er minder elektriciteit wordt verbruikt en zo bezuinig je op de energie kosten.

Hoe installeer je een zonnepaneel?

Als je een beetje technisch bent aangelegd kun je zonnepanelen zelf leggen op het dak. Je moet ze dan ook zelf monteren en aansluiten op het elektriciteitsnetwerk. Zonder kennis of ervaring hiermee kun je het beste de zonnepanelen laten leggen en aansluiten door een erkend bedrijf. Er zijn veel bedrijven die zowel zonnepanelen leveren als installeren. Vaak is dit een combi prijs zodat je in één keer klaar bent. Je kunt via prijsvergelijkingswebsites, waar je meerdere offertes aan kunt vragen, kijken waar je het goedkoopste uit bent. Onze tip is om direct contact op te nemen met een  installateur bij jou in de buurt. Dit heeft als voordeel dat een lokale aanbieder van zonnepanelen gemakkelijker services leveren in vergelijking met een bedrijf dat verder weg zit. Door persoonlijk contact op te nemen is er tevens ruimte om te onderhandelen over de prijs en hoeft er geen offerte te worden gemaakt bij meerdere bedrijven, maar slechts bij één. Dit scheelt veel tijd en geld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.