Veelgestelde vragen over uitvaarten

July 18, 2018 0 Comments

Weinig mensen staan regelmatig stil bij de dood, maar toch is dit onderwerp onlosmakelijk verbonden met het leven. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het overlijden van een dierbare en wanneer het zo ver is, wil je natuurlijk wel zorgen voor een mooi afscheid. Gelukkig is het regelen van een uitvaart niet iets dat je als nabestaande helemaal alleen moet doen. Vaak wordt je hierbij bijgestaan door een begrafenisondernemer die jou een groot deel van het werk uit handen kan nemen. Hoe een uitvaart dan precies in zijn werk gaat en wat hier allemaal bij komt kijken? Daar gaan we op in met deze blog.

Wat doet een begrafenisondernemer?

Het takenpakket van een begrafenis ondernemer is heel veelzijdig, maar komt in het kort neer op de organisatie van de gehele uitvaart. Je kunt hierbij denken aan het verzorgen van rouwkaarten tot het reserveren van een rouwauto. Bovendien vervult de begrafenisondernemer ook tijdens de uitvaart een belangrijke rol. Hier is hij of zij namelijk het aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft en begeleidt hij het gehele afscheid.

Wat kost een uitvaart eigenlijk?

Hoe hoog de kosten van een uitvaart zijn, is in sterke mate afhankelijk van de persoonlijke wensen van de overledene of zijn/haar nabestaanden. Zo is een begrafenis niet even duur als een crematie en zijn er natuurlijk ook verschillen in kosten tussen verschillende uitvaartcentra. Gemiddeld genomen kost een begrafenis (met algemeen graf of bestaand eigen graf) rond de 6.500 euro. Voor een crematie komen de kosten uit op ongeveer 5.500 euro. Kosten die hieronder vallen, zijn bijvoorbeeld de begeleiding door de begrafenisondernemer en de verzorging en opbaring van de overledene.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een uitvaartondernemer?

Wanneer iemand uit je omgeving is overleden, zul je een uitvaartondernemer moeten uitkiezen. Dit is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet, en daarom kan het voor sommige mensen flink lastig zijn om deze keuze te maken. Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om je af te vragen of de overledene een uitvaartverzekering had. Wanneer dat het geval is, wil de verzekeraar zelf vaak de uitvaart voor zijn rekening nemen. Had de overledene geen uitvaartverzekering? Dan is de keus aan jou. Gelukkig is er online veel te vinden over verschillende uitvaartondernemingen en de diensten die ze bieden. Zo kun je bekijken bij welke begrafenisondernemer je een goed gevoel hebt. Ook bieden de meeste uitvaartondernemingen de mogelijkheid om vooraf kennis te maken met de uitvaartleider. Op die manier kun je kijken of er een klik is, omdat er natuurlijk veel contact zal zijn met hem of haar. Daarnaast kun je ook altijd met vrienden en familie praten en hun ervaringen gebruiken bij het maken van een keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.