Tips voor als je een kortsluiting hebt gehad

March 14, 2018 0 Comments

Een kortsluiting in huis kan vervelende gevolgen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat een kortsluiting voor een brand in huis kan zorgen? Hoewel de kans op een brand als gevolg van een kortsluiting erg klein is, zal het geen fijne gedachte zijn. Mocht je onverhoopt toch met een kortsluiting te maken krijgen, dan is het belangrijk om op een adequate wijze te handelen. Het is van de aard van de kortsluiting afhankelijk of je zelf voor een oplossing kunt zorgen, of dat je hier de hulp van een elektricien voor nodig hebt.

Tip: schakel altijd de spoeddienst elektricien in bij een kortsluiting! Deze spoedelektricien staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar. Vrijwel ieder installatiebedrijf biedt een dergelijke spoeddienst aan.

Bron van de kortsluiting in huis opsporen

Het opsporen van de bron van een kortsluiting is alleen mogelijk, als de bron zich binnen een elektrisch apparaat bevindt. In dit geval kun je alle elektrische apparaten uit het stopcontact halen. Vervolgens vervang je de gesprongen stop en schakel je de apparaten stuk voor stuk opnieuw in. Op het moment dat de stop weer uit de meterkast springt, heb je de bron van de kortsluiting gevonden. Als gevolg van de kortsluiting zal er altijd een stroomstoring in huis ontstaan. Vaak gaat het om een oud koffiezetapparaat, of bijvoorbeeld om een verouderde waterkoker.

Hulp van een elektricien inschakelen bij kortsluitingen

Mocht de bovenstaande methode niet werken om de bron van de kortsluiting te vinden, dan kun je een elektricien inschakelen. De bron zal nu bij elektriciteitskabels tussen je muren liggen. Een elektricien beschikt over verschillende hulpmiddelen, die het achterhalen van de kortsluiting makkelijker maken. Ook kan een elektricien vaak meteen voor een passende oplossing zorgen om de kortsluiting en daarmee de stroomstoring te verhelpen

Leave a Reply

Your email address will not be published.