Kunstgras aanleggen in de tuin

January 20, 2021 0 Comments

Kunstgras plaatsen vormt het perfecte alternatief voor tuinen die moeilijkheden hebben met het groeien van natuurlijk gras. Kunstgras overwint namelijk het tekort aan water en zonlicht waar natuurlijk gras wel mee te kampen krijgt. Kunstgras plaatsen kan je natuurlijk laten doen door een professionele kunstgrasspecialist, maar indien je een beetje handig bent aangelegd, kan je makkelijk zelf kunstgras plaatsen. Hier volgt een kleine handleiding voor doe het zelf kunstgras plaatsen. Je kunt natuurlijk ook contact zoeken met een kunstgras specialist uit Utrecht, Groningen of een van de andere regio’s.

Voorbereidende werken

Beginnen doe je door het terrein waar je het kunstgras wil plaatsen voor te bereiden. Hieronder verstaan we dat je het oude gras, indien dit er ligt, verwijdert. Nadat je dit hebt gedaan, graaf je de bovenste ondergrond uit, zodat je aan de zwarte ondergrond komt. Deze zwarte ondergrond gaan we egaliseren, zodat ook het kunstgras later mooi waterpas ligt. Dit oogt niet alleen mooi, het zal ook het risico op blessures verminderen. Op de geëgaliseerde zwarte ondergrond leg je een zandbed aan van zo’n 4 tot 5 centimeter. Dit zandbed zal dienen om het regenwater te laten afvloeien. Heb je een ondergrond die maar moeilijk het regenwater laat afvloeien, dan kan je de dikte van het zandbed nog verhogen, zelfs tot 15 centimeter indien nodig. Voor het zandbed kan je brekerzand of straatzand gebruiken. Dit is tot grof zand gemalen grind. Voor ondergrond die moeilijk water laat afvloeien kan je eventueel ook lavazand gebruiken. Nadat je ook dit zandbed goed hebt aangestampt en geëgaliseerd met behulp van een balk en een waterpas, kan je beginnen met het aanbrengen van een geotextiel onderdoek. Deze doek is de laatste laag voor het leggen van de kunstgrasmatten.

Kunstgras plaatsen

Nadat alle voorbereidende werken achter de rug zijn, kan je starten met de plaatsing van kunstgras. Rol de matten kunstgras uit over het terrein, en hou hierbij rekening met de vezelrichting van het kunstgras. Het kunstgras zal mooier ogen wanneer je tegen de vezelrichting inkijkt. Wil je dus het mooiste zicht vanaf je huis of je terras, zorgt er dan voor de de vezels van het kunstgras in de richting van het huis liggen. Dit zal het mooiste resultaat opleveren. Bij het plaatsen van kunstgras, zorg je er ook voor dat je aan de randen een kleine buffer van zo’n 2 à 3 centimeter overhoudt. Dit kleine overschot kan je later nog afsnijden met behulp van een breekmes.

Snijden en lijmen van grasmatten

Natuurlijk zullen niet alle kunstgrasmatten perfect uitkomen, en zal je hier en daar moeten bijsnijden. Bij het snijden hou je best rekening met de vezels. Je zal de vezels het minst beschadigen wanneer je het kunstgras aan de onderkant afsnijdt. Zorg er bij het leggen van de kunstgrasmatten voor dat je de matten niet tegen elkaar legt, maar een kleine opening van zo’n 4 millimeter overhoudt. Nadat alle matten zijn uitgerold over het terrein, kunnen we overgaan tot het lijmen van de rollen. Hiervoor zal je gebruik maken van speciale lijmbanden die je in de lengte onder de scheiding van twee kunstgras matten legt. Sla beide kunstgras matten elk naar hun zijde terug, en breng de lijm aan op de lijmband. Pas wanneer de hele lijmband is ingelijmd, kan je de kunstgrasmatten terug op hun plaats leggen. Druk eerst zachtjes aan, daarna kan je definitief aanstampen, door over de scheiding te lopen.

Afwerking

Het kunstgras is nu geplaatst, het is nu tijd voor de afwerking. Vele soorten kunstgras zullen worden opgevuld met speciaal vulzand. Het vulzand heeft net als het zandbed de functie dat het de afwatering vlotter zal doen verlopen. Het vulzand strooi je uit over het kunstgras, en verdeel je gelijkmatig totdat er geen kunstgras meer zichtbaar is. Nadat je het vulzand hebt uitgestrooid, zal je het in het kunstgras moeten laten vallen, door het kunstgras af te borstelen. Ook hier weer werk je best tegen de vezelrichting in. Borstel net zolang tot al het vulzand in het kunstgras is verdwenen, en het kunstgras mooi rechtop gaat staan. Nadat je het kunstgras mooi hebt afgeborsteld, en het kunstgras rechtop gaat staan, wacht je best nog een uurtje op definitief het kunstgras te betreden.

Bron: Kunstgrasrevolutie.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.