Eerste hulp bij vochtbestrijding

November 2, 2017 0 Comments

U staat er niet altijd bij stil hoeveel vocht er in huis is. De luchtvochtigheid kunt u exact te weten komen door middel van een hygrometer. Deze is bij de bouwmarkt of in gespecialiseerde webshops te koop. Soms is het al te laat en is het duidelijk te zien dat de luchtvochtigheid in huis te groot is. Bijvoorbeeld doordat de condens op de ramen staat, er vochtplekken op de muren zitten, het behang of stucwerk loslaat, de vloer bol gaat staan, er ongedierte in huis is of er zelfs schimmel op de muren groeit. Wat kunt u daar tegen doen?

Ventileren

Er wordt aangeraden om de temperatuur binnen tussen de 15 en 17 °C te houden. Daarnaast moet er voldoende geventileerd worden, dit kan door meerdere keren per dag ramen open zetten (vooral na douchen, koken en bezoek) of een ventilatiesysteem regelmatig hoog te zetten. Ventilatieroosters moeten goed schoon worden gehouden. Meubels kunt u beter niet tegen een buitenmuur aanzetten. Als de luchtvochtigheid te hoog blijft, kunt u een luchtontvochtiger aanschaffen. Daarmee wordt automatisch gekeken of de luchtvochtigheid hoog is en wordt het vocht zo nodig onttrokken. Deze zijn bij elektronicawinkels of gespecialiseerde webshops te koop voor een paar honderd euro.

Lekkage

Er zijn diverse oorzaken voor het hebben van teveel vocht in huis. Dit kan een externe oorzaak hebben, zoals dat het huis gelegen is bij het water of bos. In de herfst en winter is de luchtvochtigheid hoger dan in de lente en zomer. Ook kan regen dan zorgen voor lekkage of optrekkend vocht. De grondwaterstand kunt u zien door een gat te graven. Of het kan een interne oorzaak hebben zoals watergebruik in huis, een slechte ventilatie en vocht in bouwstoffen. Wanneer er lekkage is kunt u het dak nakijken of een bedrijf inschakelen om het op te sporen.

Opstijgend vocht

Heeft u muren waarvan alleen aan de onderkant vocht zit en witachtige uitslag? Dan heeft u last van optrekkend vocht. Optrekkend vocht kan komen door een bouwfout of doordat het huis oud is en er geen waterdichte laag tussen de fundering en de muur is aangebracht. Wanneer dat het geval is, kunt u het omhoogkomend vocht oplossen door het aanbrengen van een waterkering. Dit kan een loodslabbe of pvc folie met keggen en kunstharsgebonden mortel zijn. Er kunnen ook gaten in de muren worden geboord waarna deze worden geïnjecteerd met een vochtwerende gel die in de muren trekt.

Doorslaand vocht

Het kan ook zijn dat u last heeft van doorslaand vocht. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de muren van de gevel (vaak oude muren) water doorlaten dat door de muur heen trekt. De goedkoopste oplossing hiervoor is het impregneren van de gevel met een waterdichte beschermlaag. Vindt u het niet erg om de muur binnen te moeten schilderen? Dan kan het overschilderen van de muur met een speciale vochtwerende verf een goede oplossing zijn. Maar dat is op zichzelf niet voldoende qua maatregel, dan moet u ook de buitenmuur impregneren. Tenslotte kunt u ervoor kiezen om de gevel te renoveren.

Schimmel in huis

Is het vochtprobleem zo erg geworden dat u last heeft van ongedierte en schimmel? Dat is erg vervelend. Als u een probleem heeft met zilvervisjes is het belangrijk om naden en kieren goed dicht te maken. U kunt de zilvervisjes met een aardappel lokken en deze buiten zetten of op een biologische manier bestrijden met etherische olie. Lukt dat niet dan kunt u bestrijdingsmiddel gebruiken. Schimmel kunt u proberen met een sopje met bleekmiddelen, soda of speciaal schoonmaakmiddel weg te boenen. U moet dan wel de ramen en deuren openzetten. Werkt dat niet, dan is een bedrijf inschakelen het beste.

Bron: www.bkbouw.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.