De mondkapjes trend van 2020

July 20, 2021 0 Comments

Mondkapjes, de aankoop van 2020. Iedereen heeft vorig jaar wel een mondkapje gekocht en gedragen. Het is door corona ook niet meer weg te denken uit de samenleving. Bij de laatste paar ontwikkelingen van het beleid in Nederland werden mondkapjes op veel plekken niet meer verplicht. Maar toch is het hebben van een goed mondkapje nog steeds erg belangrijk.

Heb ik nog een mondkapje nodig?

Waarom zijn we überhaupt begonnen met de mondkapjes vorig jaar. Er was natuurlijk veel gedoe over het nut van een mondkapje. Uiteindelijk is het toch geaccepteerd en werden niet-medische mondkapjes de norm. Met niet-medische mondkapjes bedoelen we eigenlijk alle mondkapjes die niet onder de FFP2 en de FFP3 norm vallen. Toch is dat eigenlijk best raar, aangezien je met niet-medische mondkapjes wel jouw omgeving beschermt, maar jezelf een stuk minder. Natuurlijk was het vorig jaar door de druk in de ziekenhuizen moeilijk om aan de juiste producten te komen, maar nu dat deze druk lager is denken wij dat het goed mogelijk is om mondkapjes te gebruiken die zowel jou als jouw omgeving beschermen.

Wat voor een mondkapje heb ik nodig?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt het afgelopen jaar zijn er erg veel verschillende soorten mondkapjes. Zo natuurlijk de algemene wegwerp mondkapjes, maar ook herbruikbare mondkapjes. Er is natuurlijk veel verschil tussen de twee. De wegwerp mondkapjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik, zoals de naam al zegt. In het openbaar vervoer geldt ook dat je bij elke rit een nieuw en schoon mondkapje moet hebben. Een niet-medisch wegwerp mondkapje bestaat uit 3 lagen. De eerste laag absorbeert vocht uit uw adem. De tweede laag filtert bacteriën tijdens het in-en uitademen. En de derde laag vermindert de blootstelling aan bloed en gevaarlijke vloeistoffen. Deze mondkapjes hebben een filter presentatie van 95% en zijn daardoor erg geschikt om te gebruiken in openbare plekken.

Heb ik een medisch mondkapje nodig?

Maar dit zijn wel niet-medische mondkapjes. Medische mondkapjes zijn FFP2 of FFP3 maskers. FFP staat voor filtering facepiece particle. Dit betekent dat het gezichtsmasker deeltjes filtert. En de 2 of 3 staat voor de hoeveelheid ingeademde lucht die gefilterd wordt. Aangezien de FFP3 een filterrendement heeft van 99% is dit het best medisch mondkapje. Dit mondkapje beschermt de drager dus tegen ziektekiemen en virussen.

Hoe draag ik een mondkapje?

Veel mensen vragen zich tegenwoordig ook af wat de beste manier is om een mondkapje op te doen. Het lijkt vrij simpel, maar wanneer je bezig bent kan je je afvragen of hij niet andersom hoort te zitten of dat hij misschien wel ondersteboven zit. De handigste tips voor het dragen van een mondkapje zijn natuurlijk om uw handen eerst te desinfecteren voordat u uw masker opzet, om het masker alleen bij de elastieken aan te raken, het mondkapje op te doen hoe die het best vormt op uw gezicht, en het na 3 uur te verwijderen.

We weten ook dat op veel plekken het dragen van een mondkapje geen verplichting meer is. Toch blijft het wel noodzakelijk in openbaar vervoer en drukke plekken. Wij raden daarom aan om goed te kijken naar welke maatregelen gelden voor welke plekken en te kijken naar wat voor een mondkapje bij dit past, en waar u zich het prettigst bij voelt. En laten we allemaal hopen dat deze pandemie maar snel voorbij is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.